Malina jako doskonałe źródło błonnika

Malina należy do licznej grupy owoców jagodowych.  Od niepamiętnych czasów słodkie i aromatyczne owoce maliny były stałym składnikiem diety ludzi. Malina to bomba witaminowa. Owoce zawierają cenne składniki, potrzebne organizmowi ludzkiemu do normalnego funkcjonowania. Wśród cukrów, występujących tu w znaczących ilościach, przeważają glukoza i fruktoza, mniej jest sacharozy. Stwierdzono również obecność licznych kwasów organicznych. Poza kwasami jabłkowym, cytrynowym, w mniejszych ilościach obecne są również kwasy:  winny, kapronowy, salicylowy i mrówkowy. Maliny są szczególnie cenne ze względu na dużą zawartość błonnika i pektyn, także garbników, antocyjanów, związków śluzowych, puryn, lecytyny i 3-fitosterolu. Stosunkowo wysoka jest w nich również zawartość związków aromatycznych (ponad 70 składników) W owocach maliny znajdziemy też witaminy C, E, A, PP, B1, B2, B6, kwas pantotenowy i biotynę. Spośród soli mineralnych w malinach występują wapń, potas, cynk, miedź, żelazo, magnez i mangan. Nasiona zawierają substancje tłuszczowe. Wartość energetyczna 100 g owoców wynosi 130 kJ, czyli 31 kcal.  

Jak już wyżej wspomniałam maliny należą do grupy owoców jagodowych dlatego też pełne są tych roślinnych substancji czynnych, które pełnią podobną do witamin rolę- przeciwutleniaczy blokujących niszczenie komórek naszego organizmu. Ponadto działają przeciwzapalnie, antybakteryjnie, przeciwalergicznie a także wzmacniają odporność organizmu, uszczelniają naczynia krwionośne, są moczopędne.

Ważnym powodem, dla którego warto jeść maliny jest błonnik pokarmowy. Jego  bogactwo w tych owocach jest ogromne, a znaczenie dla naszego zdrowia jeszcze większe. Błonnik to zespół substancji  nie rozpuszczanych przez enzymy trawienne przewodu pokarmowego człowieka. To za ich sprawą organizm oczyszcza się ze związków toksycznych (dlatego jest tak ważny dla odchudzających się). Dlatego też  polecam produkt firmy Herbalife tabletki Błonnik i Zioła dostępne w naszym sklepie. Działanie błonnika polega na  wspomaganiu funkcjonowania układu trawiennego, zmniejsza łaknienie, eliminuje toksyny w układzie pokarmowym, zapobiega odkładaniu się tłuszczu, przeciwdziała nadmiernemu gromadzeniu się wody w organizmie.