- today
- label Zdrowie i uroda
- favorite 0 polubień
- remove_red_eye 317 odwiedzin
Kasza to zapomniany, a bardzo zdrowy przysmak. Gryczana, jaglana, jęczmienna i wiele innych, a wszystkie bogate w minerały, witaminy i błonnik. Ponadto są one źródłem skrobi, która powoli jest rozkładana na glukozę, niezbędną do prawidłowej pracy wszystkich komórek. Kasze to wulkan pełen witamin z grupy B! Zawierają bowiem: B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), PP (niacyna), B6 (pirydoksyna), kwas foliowy, a także witaminę E. Obok witamin w ich składzie znajdziemy składniki mineralne takie jak potas, wapń, miedź, cynk, mangan i krzem.
Kaszę polecamy:
- Jako źródło potasu osobom chorym na nadciśnienie, choroby serca i układu krążenia
- Jako źródło żelaza, kwasu foliowego i witaminy E osobom zmagającym się z anemią (szczególnie kasza jaglana i gryczana)
- Jako źródło witamin z grupy B łagodzących objawy stresu, stymulujących pracę układu nerwowego, poprawiających nastrój i wspomagających walkę z depresją
- Osobom chorym na cukrzycę ? dzięki zawartości skrobi, łagodnie podnosi się poziom glukozy i insuliny
- Wszystkim, którzy chcą spożywać lekkostrawne posiłki
Uważaj na częste spożywanie grubych kaszy, jeśli cierpisz na chorobę wrzodową, nadkwaśny nieżyt żołądka czy refluks. Kasze te ze względu na zawartość fosforu, chloru i siarki zakwaszają organizm. Nie są polecane osobom gorączkującym, rozległymi oparzeniami, chorującym na nowotwory. Na szczęście wybór kasz jest ogromny i każdy znajdzie coś dla siebie. Pamiętajcie, że właściwa dieta jest jedną z podstaw dobrego i zdrowego samopoczucia! Dbajcie więc o jej optymalną kompozycję każdego dnia.