- today
- label Propozycje obiadów
- favorite 0 polubień
- remove_red_eye 305 odwiedzin
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/botwinka-surowa-czy-gotowana-wlasciwosci-zdrowotne-burakow_41471.html
Botwinka jest niskokaloryczna, w 100 g świeżych liści jest tylko 19 kcal, a w ugotowanych niewiele więcej bo zaledwie 27 kcal. Chłodnik to idealne rozwiązanie na upalne dni, w jego przygotowanie nie trzeba wkładać zbyt dużo pracy, a jest pyszny i sycący. Poniżej podaję przepis. Życzę smacznego.
Botwina jest niskokaloryczna, w 100 g świeżych liści jest tylko 19 kcal, a w gotowanej botwince niewiele więcej, bo 27 kcal.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/botwinka-surowa-czy-gotowana-wlasciwosci-zdrowotne-burakow_41471.html
Składniki:
pęczek botwinki
pęczek rzodkiewek
1 świeży ogórek
szczypior
koperek
1 litr kefiru
1-2 jajka
sól pieprz do smaku
Botwinkę umyć, obrać i pokroić wraz z liśćmi. Gotować w niewielkiej ilości wody przez ok. 15 min. Odstawić do wystygnięcia. Rzodkiewkę, ogórka, szczypiorek, koperek pokroić drobno i dodać do ugotowanej botwinki. Wszystko zalać kefirem i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Podawać schłodzony z gotowanym jajkiem.