- today
- label Propozycje obiadów
- favorite 0 polubień
- remove_red_eye 502 odwiedzin

Poniżej przepis na pyszną, a zarazem zdrową zupę rybną. Polecamy!
Składniki:
bulion rybny 2 l
cebula 4 szt.
papryka czerwona 3 szt. duże! mogą być papryki różnokolorowe żółte, zielone, czerwone
papryka łagodna 20 g
ziemniaki 500 g
papryka ostra 1 szt. czuszka lub chili
sok z cytryny
estragon suszony
2 łyżki oleju
2 filty rybne (np. dorsz)
Opis przygotowania:
W garnku rozgrzej olej i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Zeszklij, a następnie dodaj pokrojoną w paski paprykę (możesz pokroić w kostkę ok. 1.5-2cm). Przesmaż i dodaj sproszkowaną paprykę (możesz dodać słodką i ostrą lub tylko słodką) oraz estragon. Włóż pokrojone w kostkę ziemniaki i zalej wszystko wywarem. Zagotuj całość.
Włóż pokrojone i skropione sokiem z cytryny filety rybne i gotuj przez ok. 15 minut tyle, żeby ziemniaki zmiękły. Dopraw zupę do smaku.
Jeżeli gotujesz wywar rybny z włoszczyzną, możesz ją skroić i dodać do zupy nie straci na smaku, a będzie bardziej treściwa.