Pyszna zupa rybna

 Poniżej przepis na pyszną, a zarazem zdrową zupę rybną. Polecamy!

 

Składniki:

bulion rybny 2 l

cebula 4 szt.

papryka czerwona 3 szt. duże! mogą być papryki różnokolorowe żółte, zielone, czerwone

papryka łagodna 20 g

ziemniaki 500 g

papryka ostra 1 szt. czuszka lub chili

sok z cytryny

estragon suszony

2 łyżki oleju

2 filty rybne (np. dorsz)

 

Opis przygotowania:

W garnku rozgrzej olej i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Zeszklij, a następnie dodaj pokrojoną w paski paprykę (możesz pokroić w kostkę ok. 1.5-2cm). Przesmaż i dodaj sproszkowaną paprykę (możesz dodać słodką i ostrą lub tylko słodką) oraz estragon. Włóż pokrojone w kostkę ziemniaki i zalej wszystko wywarem. Zagotuj całość.

Włóż pokrojone i skropione sokiem z cytryny filety rybne i gotuj przez ok. 15 minut tyle, żeby ziemniaki zmiękły. Dopraw zupę do smaku.

 

Jeżeli gotujesz wywar rybny z włoszczyzną, możesz ją skroić i dodać do zupy nie straci na smaku, a będzie bardziej treściwa.