Pyszna zupa pomidorowa - Twój obiad na diecie

Zupa pomidorowa to jedno z najpopularniejszych dań obiadowych. Zachęcamy do jedzenia większej ilości zup, które wbrew pozorom nie trzeba zabielać śmietaną czy dodawać do gotowania tłustego mięsa. Warto przygotowywać lekkie, warzywne zupy, które możemy jeść bez obaw o nadprogramową wagę.

Składniki:
6 dużych pomidorów
2 czerwone papryki
1 średniej wielkości cebula
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
odrobina oliwy z oliwek
bulion warzywny 1 litr
gałązka świeżej bazylii


Przygotowanie:
Na blaszce ułóż połówki pomidorów, cebulę przekrojoną na pół, paprykę pociętą na kawałki oraz gałązkę bazylii. Wszystko skrop odrobiną oliwy z oliwek i piecz przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C

Do garnka włóż rozgnieciony czosnek, łyżkę koncentratu pomidorowego oraz upieczone warzywa. Całość zalej wcześniej ugotowanym bulionem warzywnym i gotuj przez około 30 min. Po wystudzeniu zmiksuj na gładką masę i dopraw do smaku.

Zupę podawaj podgrzaną z jogurtem naturalnym i listkiem bazylii.

Jeżeli nie masz czasu przygotować obiadu spróbuj naszej wyśmienitej Zupy pomidorowej Herbalife.