Pieczony łosoś - Twój obiad na diecie

Łosoś jest rybą niskokaloryczną, zawierającą dużą ilość kwasu tłuszczowego Omega-3 niezbędnego dla zdrowia. Pomaga on np. w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu. Związek ten oddziałuje na leptynę - jest to hormon związany z regulacją łaknienia, dzięki temu ma korzystny wpływ na utrzymanie prawidłowej wagi. Mięso łososia bogate jest także w pełnowartościowe białka, minerały (fosfor, magnez i wykazujący przeciwutleniające działanie selen), jak również i witaminy: B12, B6, niacynę.
Jeżeli twoja dieta jest uboga w Kwasy Omega-3 polecamy suplementację produktem Herbalifeline
Poniżej podaję przepis na przygotowanie łososia w sposób łatwy i pyszny.

Składniki:
filet z łososia
świeży koperek
pół cytryny
sól
pieprz
odrobina oliwy z oliwek
gałązka rozmarynu

Przygotowanie:
Filet dokładnie opłucz pod zimną wodą, następnie skrop sokiem z cytryny, oprósz delikatnie solą, pieprzem i świeżym rozmarynem. Odstaw do lodówki na około pół godziny.
Tak przygotowany filet przełóż na blaszkę wyłożoną pergaminem i skropioną oliwą z oliwek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C - piecz przez około 20-25 minut w zależności od grubości fileta.
Po upieczeniu skrop łososia delikatnie sokiem z cytryny i posyp świeżym koperkiem.

Łososia możesz podawać z puree z kalafiora lub szpinakiem