Kurczak w kurkumie z jabłkiem i szalotką

Kurkuma ma właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Chroni i oczyszcza przewód pokarmowy oraz poprawia pracę wątroby.

Składniki:
2 łyżki kurkumy
1 łyżka oliwy z oliwy
0,5 piersi z kurczaka (bez skóry)
200g szalotki (posiekanej)
200 g obranych jabłek (pokrojone na kawałki)
1 łyżka cukru
1/4 łyżeczki soli
2 łyżki masła
1 łyżka octu winnego

Wymieszaj Kurkumę z oliwą i natrzyj filet z obu stron. Dopraw odrobiną soli i pieprzu i marynuj przez około 2 godziny w lodówce.

Do garnka wsyp kawałki jabłek, drobno posiekaną szalotkę , cukier, sól, masło i gotuj, mieszając na średnim ogniu ok. 10 min, aż zacznie się brązowieć. Dodaj ocet winny i odstaw z ognia.

Rozgrzej piekarnik z funkcją grilla lub patelnię grillową.
Obsmażaj pierś z każdej strony przez około 3-5 minut i przełóż na talerze. Polej sosem z jabłek.
Podawaj np. z sałatą z winegretem.