Krem z brokułów - Twój obiad na diecie

Brokuły są dobrym źródłem minerałów takich jak: potas, wapń, żelazo, fosfor, mangan, magnez, siarka oraz witamin: A (beta-karoten), B1, B2, B6, C, K, PP, kwas pantotenowy i kwas foliowy. Brokuły jako warzywo są też naturalnie dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Zupa krem z brokułów to łatwy i szybki posiłek w sam raz na upalne dni. Krem można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Poniżej podaję przepis :)

Produkty:
1 brokuł
1 marchewka
1 pietruszka
1 ziemniak
1 cebula
szpinak

Przygotowanie:
Do garnka wlewamy 1 litr wody i dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki marchewkę, pietruszkę, ziemniaka, cebulę. Wszytko gotujemy gdy już uzyskamy wywar dodajemy brokuł. Gotujemy do miękkości. Całość zostawiamy do wystudzenia, dodajemy garść świeżego szpinaku i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę podajemy z prażonymi pestkami dyni lub migdałami oraz jogurtem naturalnym.