Jajka sadzone na zielonej wiosennej sałacie

Składniki na cztery porcje:


2 łyżki oliwy z oliwek
2 garście sałaty (porwanej)
4 ząbki czosnku
1/2 szkl. pomidorków koktajlowych
4 duże jajka

 

 

Rozgrzej 1 łyżkę oliwy na patelni dodaj sałatę i podsmażaj na małym ogniu około 10 minut.
Dodaj czosnek pomidory i nadal podsmażaj, aż czosnek delikatnie się zarumieni. Podziel zieleninę na 4 porcje i wyłóż na talerze.
Postaw Patelnię na średnim ogniu dodaj pozostały olej i wbij jajka. Wlej łyżkę wody i przykryj patelnię na 3 minuty.  Cały czas sprawdzaj, by jajka zdjąć w optymalnym momencie- gdy białko będzie dobrze ścięte, a żółtko wciąż płynne. Następnie przełóż jajko na usmażonych liściach sałaty.

 

Jedna porcja zawiera zaledwie 170 kcal.


 Źródło: Women'sHealth